شاهرود نگین سرسبز استان سمنان است و اکثر گردشگران آن را با جاذبههای طبیعی خارقالعادهاش میشناسند؛ غافل از اینکه خیابانهای این شهر چندین بنای تاریخی و موزه متنوع را نیز در خود جا دادهاند که اغلب از دید گردشگران مخفی میمانند. موزه آب شاهرود یکی از بهترین موزههای این شهر است که فعالیت خود را در سال 1390، با شعار آب برای همه آغاز کرد. این مجموعه به عنوان اولین موزه تخصصی آب در ایران شناخته میشود.
این موزه یکی از خاصترین جاهای دیدنی شاهرود است و در آن میتوانید با مسیر پیشرفت صنعت آب و لوازم مربوط به این حوزه آشنا شوید. در ادامه با گردشی تاپ همراه باشید تا شما را با تاریخچه و بخشهای مختلف موزه آب شاهرود آشنا کنیم.
اولین موزه در سطح کشور است که به فناوری صنعت آب و سازههای آبی کشور اختصاص پیدا کرده است. این موزه در یک مجموعه تاریخی به نام تکیه سعادت برنجی قرار گرفته و در تاسیس آن آقای عبدالحسین برنجی و اداره میراث فرهنگی شاهرود نقش مهمی داشتهاند. موزه آب شاهرود تقریبا 480 متر از این مجموعه تاریخی را به خودش اختصاص داده که 120 متر آن به صورت مسقف و 360 متر دیگر به صورت فضای باز است.
این موزه در سال 1390 با حضور برخی از مسئولین شهر به صورت رسمی افتتاح شد تا همه مردم و گردشگران بتوانند مسیر پیشرفت صنعت آب را از نزدیک لمس کنند. متاسفانه موزه آب شاهرود اغلب از دید گردشگران مخفی میماند که دلیل این موضوع را میتوانیم اطلاعرسانی ضعیف در خصوص این مجموعه عنوان کنیم.
این موزه در نزدیکی میدان جمهوری اسلامی (فلکه)، در کوچهای به نام مصلی قرار گرفته و دسترسی به آن با تاکسی، اتوبوس و خودروی شخصی خودتان امکانپذیر است. خوشبختانه ایستگاه اصلی تاکسیهای شاهرود در نزدیکی فلکه قرار دارد و تاکسیها میتوانند شما را تا نزدیکی جاذبه برسانند. پس از آنکه در ایستگاه تاکسیها پیاده شدید، خود را به فلکه برسانید و از آنجا وارد خیابان شهدا شوید. پس از 15 متر وارد کوچه مصلی شوید؛ موزه در میانه همین کوچه است.
استفاده از اتوبوس روش دیگری است که میتوانید برای دسترسی به موزه آب شاهرود استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این جاذبه، ایستگاه میدان جمهوری اسلامی است که باید در آنجا پیاده شوید و ادامه مسیر را پیادهروی کنید. از آنجایی که در نزدیکی این موزه پارکینگ عمومی وجود دارد، استفاده از اتومبیل شخصی خودتان هم روش مناسبی است؛ کافیست روی نقشه زیر کلیک کنید و از گوگل مپ برای مسیریابی استفاده کنید.
این مجموعه دارای سه تالار کوچک است که به یکدیگر متصل هستند. تالار اول شما را با فرهنگ و تمدن آب در ایران باستان آشنا میکند، تالار دوم به اشیای قدیمی حوزه آب و برخی آثار مربوط به مردمشناسی اختصاص پیدا کرده و تالار سوم هم مسیر پیشرفت تکنولوژی در حوزه آب را به شما نشان میدهد. از جمله مهمترین اشیای موجود در این موزه باید به شیر آبخوری قدیمی، تلمبههای قدیمی، جهتیاب قنات و تاس اندازهگیری مدار آبیاری اشاره کنیم که قدمت برخی از آنها بیشتر از 500 سال است.
بخش دیگری در موزه آب شاهرود وجود دارد که در آن میتوانید عکسهای قدیمی مربوط به این شهر را مشاهده کنید؛ از جمله این عکسها باید به تصاویر اوایل انقلاب، فعالیتهای سیاسی مربوط به مجلس هفدهم و تصاویر مربوط به روز ملی شدن صنعت نفت اشاره کنیم. اگر به صورت دستهجمعی به این موزه بروید، میتوانید آرشیو بینظیری از فیلمها و عکسهای مربوط به حوزه آب را نیز مشاهده کنید.
در یک کلام باید بگوییم که موزه آب شاهرود جذابیتهای زیادی را در دل خودش نهفته که برای دیدن آنها باید به دل این مجموعه تاریخی بزنید. راستی پیشنهاد میکنیم که پس از بازدید از بخشهای مختلف موزه، از حسینیه سعادت برنجی نیز دیدن کنید.